leeuwenbekjes

slow flowers, ranunculus, ranonkels, lokale bloemen

Leeuwenbekjes zijn vrolijke snijbloemen die heel wat pluktuinen sieren. De botanische naam Antirrhinum majus betekent 'als een snuit' wat dit bloemmetje typeert. De individuele bloemen kan je tussen je duim en wijsvinger openduwen, waardoor het bloemmetje zijn kaken lijkt te openen. De vergelijking met een leeuwenbek is dan snel gemaakt.

Het is een kortlevende vaste plant, die meestal als éénjarige wordt gekweekt. Het plantje is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en in een hele reeks kleuren en kleurencombinaties. Of je nu kiest voor zuiver wit, pastel, sorbet of een tikkeltje drama,  je zal je goesting vinden. Mijn favoriete soort is de Potomac reeks. Deze reeks is verkrijgbaar in heel wat kleuren en typeert zich door de lange, sterke stelen.

Het Leeuwenbekje  is een doorbloeiende plant, wat betekent dat je met een paar planten de hele zomer, tot laat in het najaar kan plukken. Ze kunnen zelfs een paar graden vorst verdragen.

Leeuwenbekjes zijn vooral afhankelijk van hommels voor de bestuiving, aangezien kleine honingbijen de bloemen niet geopend krijgen. Af en toe gebeurt het dat je een gaatje onderin een bloemmetje vindt, waardoor een kleinere bij zich een weg naar binnen heeft gebeten. 

 

Het basisprincipe

 

De zaadjes van deze plant worden vaak in het voorjaar voorgezaaid, enkele weken voor Ijsheiligen. Wanneer de plantjes tussen de 10 en 15cm hoog zijn wordt de top eruit geknipt om de plant aan te sporen nieuwe zijtakken te maken. Extra takken, betekent extra bloemen.

 

Maar goed,... Dit blog zou mijn blog niet zijn als ik je niet vertel hoe ik mijn Leeuwenbekjes zaai. Zoals heel wat snijbloemen zaai ik deze voor in zaaibakken die buiten staan. Ik heb geen koude kas, maar de ervaring leert dat heel wat snijbloemen met een beetje zorg de winter prima kunnen doorstaan. Als voorbereiding vul ik een kweektray met zaai-en stekgrond. De tray zet ik in een bodem water zodat de grond vocht kan opnemen. Na zo'n 10 minuten haal ik de tray uit het water en laat deze nog even uitlekken. Daarna klem ik de miniscule zaden tussen duim en wijsvinger en strooi deze over de zaai-en stekgrond, net zoals ik een gerecht zou kruiden. Vervolgens komt er een cloche over de tray om de grond vochtig te houden en de zaadjes te beschermen tegen harde regenval. De daaropvolgende weken laat ik de natuur haar werk doen.

Wanneer de zaailingen opkomen geef ik ze een eigen kweekpotje zodat ze een aantal weken rustig kunnen verder groeien. Wanneer er aanhoudende vorst wordt voorspeld, als de temperaturen dus zowel 's nachts als overdag onder de nul zakken, geef ik ze extra bescherming met een laagje tuinvlies. Dit tuinvlies geeft extra bescherming tegen de vorst, maar laat licht en lucht door. Je kan dit vlies dus met een gerust hart een aantal dagen over je planten laten liggen, ook wanneer de zon erdoor komt.  Doordat de plantjes in een koude omgeving opgroeien hoef je ze niet te toppen. Dit doen ze van nature door de koude weersomstandigheden. Wanneer de planten robuust genoeg zijn en het weer begint op te knappen, krijgen de planten een plekje in de pluktuin. Afharden is niet meer nodig omdat ze van begin af aan gewend zijn aan verschillende weersomstandigheden.

 

Tijd om te plukken

 

Wanneer de zomer is aangebroken en de leeuwenbekjes beginnen te bloeien, kan je ze plukken. Pluk de leeuwenbekjes wanneer ongeveer drie onderste bloemen geopend zijn en pluk ze vroeg op de dag. Voeg een klein beetje suiker toe aan het water in de vaas. Deze bloemen zijn er dol op en groeien door de toevoeging nog even verder. Met deze tips kan je zo'n 7 tot 10 dagen van je snijbloemen genieten.

 

Groei je mee?

 

3 januari 2022

ranonkels, ranunculus, uitplanten, poten
knollen ranonkel ranonkels, ranunculus, corms

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.