narcissen

Matthiola incana, zomerviolier, zaaien, winterzaaien, koudekiemers, zaaien, pluktuin, cutting garden, snijbloemen

Narcissen zijn ontzettend leuk om naar uit te kijken. Het zijn één van de eerste lentebloeiers die na een lange, donkere periode weer kleur in de tuin brengen. Tegenwoordig zijn ze in heel wat wat kleuren, vormen en geuren te verkrijgen. Net dat maakt de narcis geschikt voor een groot publiek. Hou je van fel en fleurig, of meer van zacht en subtiel*? Er is altijd een narcis die bij je voorkeur past.

Zelf hou ik van subtiele kleuren. Het is maar net wat je verkiest. De meest voorkomende soorten hebben een enkele bloem per stengel, maar er zijn ook meerbloemige soorten. Deze laatsten hebben wat meer zorg nodig omdat ze harder moeten werken dan de enkelbloemige soorten.

Over het algemeen zijn narcissen budget vriendelijke bloemen. Ze vermeerderen zich makkelijk en zijn eigenlijk niet kapot te krijgen. Sommige bolgewassen worden wel eens opgegeten door muizen, konijnen of andere dieren. De narcis heeft hier geen last van en ze is ook ziektebestendig.

Plant de bollen in het najaar op een zonnige plek. Als algemene vuistregel bij het poten van bollen wordt aangehouden om de bol drie maal zo diep in de grond te planten als de hoogte van de bol. Plant ze in groep, niet te dicht tegen elkaar zodat ze ruimte hebben om zich onder de grond te vermeerderen. De eerstvolgende lente zullen de bloemen je uit je winterslaap halen. De uitgebloeide bloemen kan je wegknippen, maar laat het loof doodgaan. Weersta de nood om dit onaantrekkelijke loof weg te knippen. Het is via dit blad dat de bol energie opneemt om het volgende jaar weer op te komen. Hoe meer energie de bol kan opnemen, hoe sterker deze het nieuwe jaar ingaat. Na zo'n vier jaar kan je de bollen na de bloei opgraven en ze opnieuw uitplanten. Zo geef je ze meer ruimte om zich opnieuw te vermeerderen.

 

Een narcis is een makkelijke plant die met wat water en zonlicht zichzelf kan onderhouden. Wanneer het loof volledig afgestorven is kan je het wegknippen en zaden zaaien zoals scabiosa, helichrysum, zinnia of cosmos. Deze soorten hebben niet veel vocht nodig en kunnen dus bovenop de bollen groeien, zonder het risico dat de bollen rotten.

Wil je narcissen als snijbloemen gebruiken, hou er dan rekening met dat de stelen lekken. Hierdoor zijn ze in de vaas niet goed te combineren met andere bloemsoorten. Ze zijn prachtig op zichzelf, maar wil je toch een gemengd boeket, zorg dan dat de narcissen eerst een paar uur kunnen rusten op een donkere, koele plek met vers water. Daarna kan je ze combineren naar wens.

 

*(foto bovenaan van links naar rechts: Fragrant Spring, Replete, Palmares, Tender Beauty, Art Design, Popeye, Chanterelle)

 

Groei je mee?

 

9 april 2021

Matthiola Incane pink, zomerviolier, zaailingen, koudekiemers
zaailingen, zomerviolier, matthiola incana, koudekiemers
zomerviolier, hoe zaaien, matthiola incana, pink

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.