suikerkoekjes met viooltjes

Voor de koekjes (+/- 12stuks):

 

-390 g bloem

-226 g boter

-200 g kristalsuiker

- 1 groot ei

-2 tl bakpoeder

-2 tl vanille extract

 

Meng alle ingrediënten en kneed dit tot een stevig deeg.

Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast. Rol na het rusten het deeg uit tot ongeveer 0,5cm dikte. Gebruik een koekjessteker of een mes om de koekjes te vormen. Leg de koekjes op een bakvel of bakmat en bak deze in een voorverwarmde oven op 190℃ voor ongeveer 10 minuten. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je koekjes. Deze hartjes bakte ik 11 minuten tot de randjes goudbruin kleurden. Laat de koekjes op een rekje afkoelen.

 

Voor de Italiaanse botercrème:

 

-2 grote eiwitten

-150 g kristalsuiker

-40 ml water

-snufje zout

-226 g boter op kamertemperatuur

-1 tl vanille extract

 

 * Belangrijk om eerst door te lezen!

Om Italiaanse botercrème te maken heb je een voedingsthermometer nodig om het water-suiker mengsel tot 115℃ te verwarmen. Als je geen thermometer hebt, kan je volgende methode gebruiken;

Wanneer het water-suiker mengsel kookt kan je met een lepeltje een druppel van dit mengsel in een glas water laten vallen. Lost het mengsel op, dan is de temperatuur nog niet warm genoeg. Zie je dat de druppel een soort spinnetje wordt dat naar de bodem van het glas zakt, dan heb je de juiste temperatuur te pakken om het mengsel aan het geklopte eiwit toe te voegen.

 

Methode:

Klop de eiwitten, samen met ongeveer 1/3e van de kristalsuiker tot zachte, glanzende pieken. Doe het water met de rest van de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Wanneer het mengsel 115℃ bereikt, giet je het voorzichtig bij het geklopte eiwit. Klop dit mengsel tot het lauw aanvoelt. Voeg de boter toe, samen met het zout en het vanille extract en blijf kloppen, tot je een glanzende, zijdeachtige substantie krijgt.

 

Haal de botercrème met een spatel uit de kom en spatel dit op een bakvel. Leg hier een bakvel overheen en rol de botercrème uit tot een vlak geheel. Laat even in de koelkast opstijven. Steek de gewenst vorm uit de botercrème en leg dit op het koekje, samen met verse, onbespoten viooltjes voor dat heerlijke lentegevoel.

 

Smakelijk!