klaprozen

klaproos, poppy, papaver, Icelandic poppy, Ijslandse papaver, Papaver Nudicaule

De dagen kleuren donker en met de winter in het vooruitzicht is de tuin tot rust gekomen. Heb je nu net zoals ik goesting om toch aan de slag te blijven met het zaaien van wat moois, dan kan dat. De lente-bloeiers zijn zo'n dankbare groep planten, waarmee ik mezelf door deze druilerige periode heen sleep. Het zijn vooral de klaprozen die mijn hart hebben gestolen.

 

Als kind herinner ik me lange bermen vol rode papavers. Elegant wiegend in de wind, met delicate, bijna transparante bloembladen. Vluchtig..., niet te plukken.  Een aantal jaren geleden ontdekte ik soorten die geschikt zijn als snijbloem. Ik verdiepte me in het zaaien van deze klaprozen en vond een methode die voor mij goed werkt. Met een fulltime job en bloemen ernaast, heb ik niet veel tijd om te zorgen voor jonge zaailingen. Met een klein beetje hulp laat ik de natuur er zelf voor zorgen.

 

Als je zaden hebt van de Papaver Nudicaule, of de Oosterse papaver, dan zit je zeker goed als je ze in de winter wilt voorzaaien om uiteindelijk als snijbloem te gebruiken. Je kan ook zelf zaden verzamelen, maar let op dat niet elke klaproos geschikt is voor de vaas. De zaaddozen van klaprozen zijn rijp wanneer je kleine openingen kan zien net onder het 'dakje' van de zaaddoos. Schud ze leeg en kleine zwarte zaadjes komen tevoorschijn. Wanneer ik deze bloemen voorzaai, gebruik ik één basisprincipe.

Laten we beginnen ;)

 

Het basisprincipe

 

Gezaaide lentebloeiers hebben een koude periode nodig met wisselende temperaturen. Dit worden koudekiemers genoemd. Ze hebben koude en soms zelfs vorst nodig om aangemoedigd te worden te groeien. Van november tot februari gebruik ik plastic containers met een transparant deksel om deze soorten voor te zaaien. Het is belangrijk dat er zowel in het deksel, als onderaan de container gaten zitten (die kan je er eventueel zelf in boren/prikken) om regen en zuurstof binnen te laten en het overtollige vocht weer af te voeren. 

Deze container vul ik met zaai -en stekgrond en zet ik vervolgens in een bodem water zodat de grond geleidelijk aan vocht kan opnemen. Wanneer de grond aanvoelt als een uitgewrongen spons, zaai ik de zaden. Ik zou het omschrijven als het sprenkelen van zout over een gerecht. Zo sprenkel ik de zaden over de aarde.

Vervolgens gaat het deksel op de container en zet ik deze buiten, zodat de natuur verder het werk kan doen. In het voorjaar zijn de plantjes opgekomen en kan je ze uitplanten. Zorg dat je ze niet langer dan twee maanden in de container laat staan. Tegen die tijd hebben ze echt nood om uitgeplant te worden.

 

Tijd om te plukken

 

Een papaver is eigenlijk een vreemde plant, met harige, bijna beestachtige bloemstengels.

 

Pluk de bloemen wanneer de bloemknoppen net openbarsten en haal de onderkant van de stelen door een vlam, tot ze wat donkerder groen kleuren. Dit helpt om het sap in de stengel vast te houden, waardoor de bloem langer gehydrateerd blijft. Het plukken van bloemen met een knop die net openbarst heeft een aantal voordelen;

- je plukt de bloem in een vroeg stadium waardoor je ze langer op de vaas kan houden

- regen en wind krijgen geen kans om de kwetsbare bloembladen te beschadigen

- ook het eventuele transport verloopt makkelijker wanneer de bloemen nog net in de knop zitten.

- Als laatste hebben de bijen geen kans om de bloem te bestuiven, waardoor de bloem langer mooi blijft op de vaas.

Nu is dit laatste punt een voordeel, dat gepaard gaat met een groot nadeel. Bijen zijn ontzettend harde werkers die stuifmeel nodig hebben om zich te voeden. Ze vormen een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Laat daarom genoeg bloemen in de tuin staan om ze te helpen. Het voordeel hiervan is dat je van deze bloemen in een later seizoen weer zaden kan verzamelen. In de foto kan je zien dat ik deze bloemen label zodat ik de mooiste kleuren het volgende jaar weer kan uitzaaien.

 

De meeste bloemen duwen zelf de bloemknop weg. Met wat geduld kan je dit zien en horen. Geleidelijk krijg je meer kleur te zien en hoor je een zacht kreukelend geluid. Sommige bloemen hebben wat hulp nodig. Trek hierbij voorzichtig het harige omhulsel weg. De bloem zal zich dan op eigen tempo ontplooien. Zet de bloemen op een koele plek uit de zon. Zo kan je nog vijf tot zes dagen genieten van dat moois.

 

Groei je mee?

 

17 november 2020

klaproos, blush, pink, papaver Nudicaule, ijslandse papaver, poppy
zaaddozen, zaden verzamelen, seed collector, papaver
papaver, poppy
bud cracking stage, bee friendly
seed saver, seed collector, save the bees, bee friendly

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.