ranunculus

slow flowers, ranunculus, ranonkels, lokale bloemen

Ranonkels, of lente rozen zoals sommige mensen ze noemen, zijn één van de eerste bloemen om in het voorjaar naar uit te kijken. Het is een uitstekende snijbloem, die verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, zijn ze makkelijk zelf te kweken.

De plant groeit uit een kleine knol die met heel wat verbeelding doet denken aan een octopus ;) Plant je de knollen in de herfst, dan heeft de plant genoeg tijd om rustig te groeien en zal je in het voorjaar beloond worden met de grootste bloemen. Er zijn een paar methoden om je knollen te planten:

 

De eerste methode, die ikzelf hanteer is misschien wel de makkelijkste. In het najaar plant je de knollen acht tot tien centimeter diep, met een tussenruimte van zo'n twintig centimeter (tentakels naar beneden).  Dat lijkt ontzettend veel, gekeken naar die mini knolletjes, maar geef ze voldoende ruimte. Die hebben ze nodig. Terwijl je de knolletjes plant meng je wat voeding door de aarde omdat ze in het late najaar energie nodig hebben om te starten met groeien. Na enkele weken komt het loof op en zien je plantjes er uit zoals op de foto hiernaast. Bescherm de jonge plantjes met afgevallen blad en eventueel wat vliesdoek als de temperaturen onder het vriespunt zakken. Vroeg in het voorjaar komen de stengels met bloemen op. Knip de bloemen wanneer ze net beginnen te openen, maar laat het loof onderaan de plant staan. Wanneer de temperatuur in de zomer toeneemt, zal dit loof afsterven en in het late najaar weer uitlopen om zich voor te bereiden op het volgende groeiseizoen.

Het voordeel van deze methode is dat je de knollen rechtstreeks in de grond teelt, waardoor je tijd en ruimte spaart. Het nadeel is dat je voorzichtig moet zijn met vorst. Ranonkels kunnen wat koude verdragen, maar als de vorst langdurige aanhoudt, hebben de planten extra bescherming nodig.

 

De tweede methode is mogelijk de meest bekende. Hier worden de knolletjes voorgeweekt. Mijn advies is om de knollen ongeveer drie uur te laten weken, terwijl je af en toe het water ververst of aanvult, om extra zuurstof aan het water toe te voegen. De knolletjes zwellen op en zijn klaar om opgepot te worden. Door ze op te potten kan je ze makkelijk vorstvrij overwinteren op een koele, beschutte plek. Een schuur, een onverwarmde garage of zelfs een plekje tegen de gevel van de woning. Vroeg in het voorjaar plant je ze uit en zal je kunnen genieten van prachtige bloemen.

 

Als laatste methode kan je ze vroeg in het voorjaar uitplanten. De planten zullen wat later en daardoor ook korter bloeien. De bloemen zullen niet zo groot worden als de planten die je in het najaar laat opkomen.

 

Je kan vervolgens kiezen om de knolletjes na het afsterven van het blad, te rooien. Als je ze na het rooien droog bewaart kan je ze in het najaar weer uitplanten. Laat je de knollen in de grond zitten, zorg dan dat deze niet te nat worden om rotting te voorkomen.

 

Welke methode je ook kiest, ranonkels zijn dankbare bloemen die met een beetje hulp makkelijk te kweken zijn.

 

Groei je mee?

 

8 november 2020

knollen ranonkel ranonkels, ranunculus, corms
ranonkels, ranunculus, uitplanten, poten
ranonkels, ranunculus, boeket, lokale bloemen, slow flowers

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
2 jaar geleden

Hai ik ga ze voor het eerst zetten in mijn moestuin. Die ligt in een polder waar het wel kan waaien. Nou lees ik te laat dat ze gevoelig zijn voor wind. Hoe zou ik ze kunnen beschermen of is dat niet nodig.